اندیشکده آلمانی: بایدن باید به خواسته های ایران توجه کند
- اندیشکده آلمانی: بایدن باید به خواسته های ایران توجه کند
به گزارش ایرنا، اندیشکده آلمانی « Friedrich-Ebert-Stiftung» در گزارشی با عنوان «بازگشت به دیپلماسی» به ابعاد مختلف تعامل میان ایران و آمریکا پرداخت. در بخشی از این گزارش که پیش از انتخابات ایالات متحده و پیروزی «جو بایدن» منتشر شد، آمده است: خروج ایالات متحده از برجام در ماه می 2018 توافق را ناکار کرد و منافعی را که ایران انتظار داشت از بین برد ضمن آنکه عقلانیت، ارتباط و مزایای بالقوه تعامل سازنده به عنوان یک رویکرد سیاست خارجی را هم تضعیف کرد.
قدیمیترین بنیاد پژوهش سیاسی در آلمان در ادامه افزود: در نتیجه مخالفتهای داخلی و سیاست فشار حداکثری آمریکا با خواسته های واشنگتن ، یک سال پس از خروج آمریکا از توافق هستهای، تهران مسیر خود را تغییر داد و از صبر استراتژیک به سیاست فشار و مقاومت روی آورد. این امر یک دگرگونی واقعی در برجام بود و ایران کاهش سطح تعهدات خود را آغاز کرد البته با رفتاری ساختارمند و برگشت پذیر .
بنیاد سیاسی آلمانی «فردریش اِبِرت استیفتونگ» نوشت: رویکرد گام به گام برای ایجاد اهرم فشار بر واشنگتن و اروپا در دستور کار قرار گرفت. اقدام فوق به منظور از بین بردن این تصور بود که ایران دیگر نمیتواند از توانایی هستهای خود استفاده کند، پس مجبور است با دادن امتیازات بیشتر موافقت کند تا شاهد کاهش تحریمها باشد و در غیر اینصورت نمیتواند از مزایای برجام بهرهمند شود. این از قضا همان مسیری بود که واشنگتن قبل از برجام در سال 2015 از آن استفاده میکرد. گروهها و جناحهای سیاسی فراوانی در ایران اجماع نظر بر روی چهار موضوع را بیان کردهاند که از نظر آنها نقص برجام به شمار می رود: اجرای نامتقارن، اقدامات تنبیهی یک طرفه، شکسته شدن چارچوب حقوقی و تحریمهای موازی و پوچ بودن رفع تحریمها.
این اندیشکده آلمانی افزود: رفع این نقایص به احتمال زیاد رویکرد آینده تهران را در دیپلماسی هستهای و خود توافق شکل میدهد. نامتقارن بودن کل این توافق یکی از نکات اصلی مورد توجه منتقدان است که شامل اجرای تعهدات به شکل غیرهمزمان میشود.منتقدان با نگاه موشکافانهتر به توافق، بر کاستیهای عملیاتی آن که ایران را از دستیابی به منافع وعده داده شد محروم کرد، تمرکز میکنند. آنها طرفدار یافتن راههایی برای غلبه بر این چالش ها هستند و متذکر میشوند نبود مجازات مناسب موجب شد تا ضمانتی بابت اجرای توافق از سوی طرفهای غربی وجود نداشته باشد.
این مرکز پژوهشی درگزارش خود آورده است: اکنون رویکرد گام به گام متقابل مطرح است به گونهای که ایرانیها مرحله بعدی را تنها پس از مشاهده نتایج مرحله قبل اجرا خواهند کرد. اما دولت ترامپ اعلام کرده که هنگام کنار رفتن از قدرت به احتمال زیاد در کنار متحدان منطقهای خود از همه ابزارها پیش از مراسم تحلیف بایدن استفاده خواهد کرد تا ایران را وادار به اقدامی کند که مسیر را برای بایدن جهت بازگشت به برجام یا توافق با تهران سختتر کند. در کل به نظر می رسد خواسته هایی که بدان اشاره شد حداقل تقاضای ایران برای دستیابی به توافقی متوازن است.
انتشار این مطلب به معنی تائید محتوای آن نیست.